Blog

Talpraesett lányok (Avagy a kedvenc női karaktereim)

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én sokkal jobban tudok élvezni egy könyvet, hogyha szimpatikus a főhőse. Ez sajnos az esetek többségében nincs így, ám mivel nem akartam túlságosan negatív hangvételű cikket írni, ezért inkább a szimpatikusokat gyűjtöttem össze. Akiknek a legjobban drukkoltam, akikkel a legjobban tudtam azonosulni, és nem utolsó sorban, akik elég talpraesettek voltak. Nem mind áll a középpontban, de mindannyian fontosak.:) (A sorrend nem lényeges.)

Kira Walker (Részlegesek trilógia)
Szeretem, ahogyan viszi előre a történést, és a beszólásai is viccesek. Szerintem sokat emelt a könyvön.:) Orvosnak tanul, de mindenféle máshoz is ért, bátor, de mégis sebezhető.
Hermione Granger (Harry Potter)
Ezt szerintem nem is kell magyarázni A sorozat olvasása közben látjuk felnőni, ahogyan fejlődik, amiket tesz. Ezért is szeretem az ilyen szériákat. Már most kezdek kifogyni az indoklásokból és a szinonimákból, milesz a nyolcadiknál?
Annabeth Chase (Percy Jackson és az olimposziak)
Mert hogyan is hagyhattam volna ki a kedvenc sorozatomat? (Meg a kedvenc párosomat....)
 
Elizabeth Bennet (Büszkeség és balítélet)
A tény, hogy mikor íródott a regény, csak még inkább kiemeli a címben is említett tulajdonságát. Persze, az elején szerintem egy kicsit sokat gondol magáról, de izgalmas végigkövetni a fejlődését.
Tessa Gray (Pokoli szerkezetek)
Megkönnyebbülés olyan YA-kat olvasni, ahol nem mászom a falra a főszereplő lánytól. Ezt is egy ilyen kellemes csalódásnak éltem meg.:)
Linh Cinder (Cinder
Tetszett, hogy nem csak sodródott az eseményekkel, hanem tényleg próbált rájönni az összefüggésekre és megoldani a problémákat.
 
Crystal (Lélektársak)
Nem igazán találtam róla képet... ötletek? Az egész trilógiát szeretem és a főhőseiket is, viszont ő az, akinek tényleg át tudtam érezni a helyzetét.
Vanda (A Burok)
Másoknak talán fel sem tűnik, de gondoljunk csak bele! Azért kell bátorság ahhoz, hogy kilépjünk az előítéleteinkből. És ezzel a mondattal le is zárom a bejegyzést. Ez lett volna az én nyolcas listám, és nem tudom, miért pont nyolc, így jött ki.:)
 
E M
Teljes cikk

A legjobban várt őszi megjelenések

Sziasztok!
Most ősszel rengeteg jó (vagyis remélhetőleg jó) könyv érkezik, ebben a bejegyzésben az általam legjobban vártakat gyűjtöttem össze. A legtöbb egy sorozat folytatása/kiegészítő kötete, de van közöttük egy-két más kategóriájú is.:) (Ezek közül nem biztos, hogy az összes most ősszel fog megjelenni, így próbáltam inkább azokat idetenni, amikről szinte biztosan tudom.)
Na jó, nem is húzom tovább az időt, íme:

Chanda Hahn: Türköm, tükröm...

Ez a könyvecske a Bűbájtalan folytatása, ami szerintem egy nagyon... aranyos mesefeldolgozás. Meg érdekes, meg vicces.... szóval szeretem, és iszonyúan örültem, amikor megtudtam, hogy a folytatását is kiadják magyarul. Kíváncsi vagyok, hogyan fog folytatódni a történet, remélem, hozza az első szintjét.

Anna Banks: Of triton

Éreztétek már úgy, hogy a várakozás valamire szinte fizikai fájdalmat okoz? Na, én most így vagyok ezzel. Már nagyon-nagyon-nagyon-nagyon tudni akarom, hogyan fűződnek tovább a szálak, főleg egy ilyen függővég után... Ja, azt még nem is említettem, hogy ez a Szirénia öröksége sorozat második része, aminek az első kötetéről nem is olyan régen írtam itt, a blogon.

Sarah J. Maas: A tűz örököse

Az Üvegtrón az egyik kedvenc könyvem, így hát érthető, miért olyan égetően fontos, hogy végre a kezeim között tarthassam a folytatását. (Á, nem vagyok mániákus. Dehogy...)

Mary E. Pearson: Az árulás csókja

Ezzel még csak nemrégiben találkoztam a moly.hu-n, és már a fülszöveg elolvasásától is egy csapásra beleszerettem. Na jó, azt azért nem, mindenesetre biztosan elolvasom. És ez a borító... szerintem valami gyönyörűséges.

És végül.... A Párválasztónak meg fog jelenni még egy kiegészítő kötete valamikor ősszel.

Igazából nem tudnék választani, de talán ezt várom a legjobban.:) Olyan jó lenne a királyné párválasztójáról is olvasni egy kicsit, és habár az epilógust már korábban "befaltam", attól még ugyanolyan izgatott vagyok. (Említettem már, hogy a Párválaszutó az egyik kedvenc sorozatom?)

Hazudtam. Elég csak megnézni a profilomat, és rá lehet jönni, mit várok igazából. Epekedve, kínzóan. Mark. Of. Athena. Próbálok nyugodt maradni, de nem megy. Esküszöm, hamarosan elkezdek visítani.

Ez volt hát az én listám, kihagytam néhány irományt, ami szintén ősszel fog megjelenni, például a Halálparancsot. De ha mindet felsorolnám, húsz oldalas lenne a cikk.:) Te mit vársz a legjobban?

E M

 

 

 

Teljes cikk

Könyvek a strandra

Tudom, hogy már a nyár vége felé jár, de remélem, azért még aktuális!

Ebben e bejegyzésben az olyan könyveket szedem össze, amik szerintem tökéletesek a strandra. Vagy a rövidségük, vagy az emészthetőségük miatt, de valamiért érdemes bepakolni őket abba a bizonyos strandtáskába.

Anna Sheehan: Hosszú álom

Talán más is így van vele, mindenesetre én egyszerűen odavagyok a mesefeldolgozásokért. Általában aranyosak, könnyedek, és éppen ezért ezek a legjobb választások, ha egy kis kellemes kikapcsolódásra vágysz. Ez ráadásul nem is olyan hosszú vagy éppenséggel vastag, így a legtöbb táskába belefér.

L. M. Montgomery: A kék kastély.

Általában YA könyveket olvasok, de időnként egy-egy "régi" példány is a kezembe kerül.Ebben a kategóriában ez a kedvencem. Igazából nem is tudom, miért szeretem annyira, egyszerűen csak olyan... egyszerű. Egy picit tanulságos, egy picit romantikus, egy picit elgondolkoztató.

Anna Banks: Poszeidón

Ha már vízpart, akkor szirének, ha már szirének, akkor a Poszeidón. Ettől aztán száz százalékosan tengerparti hangulatba jön az ember! A vastagságát nem tudnám megmondani, ugyanis elektronikusan olvastam, (lehet köveket dobálni, én így is szoktam,) de az izgalom mennyisége miattt garantált a leégés, ugyanis annyi időre sem tud az ember elszakadni, hogy megforduljon. Ettől függetlenül érdemes elolvasni, nem az évszázad könyvélménye, de nem is rossz.

Rachel Hawkins: Hex Hall

Egyszerűen nem tudom, mit fűzhetnék hozzá. Könnyen fogyasztható, humoros, ez sem volt meghatározó, de jó kedvre derít.:) Igen, tudom, talán túl sok fantasy-t ajánlok, de hát nem tehetek róla, szeretem ezt a műfajt. 

Los Lowry: Az elmékek őre.

Igen, ez nehezen lenyelhető. Igen, ez mélyebb gondolatokat is felkavar. De ki ne hagyjátok, nem véletlen ajánlom annyiszor! Nem modern, és talán pont ezért tetszik annyira. Ezen nem fogsz könnyesen röhögni, de mégis, EL. KELL. OLVASNI. Mindenkinek. Ez az, amit osztogatnék az utcán, hogy olvasd el! Olvasd el! Oké, azt hiszen, túl messzire mentem.

Most frappánsan összefoglaltam volna a lényeget, ha nem lennék hullafáradt a tábor után, de remélem, azért lejött, mit szerettem volna mondani.:) Mindenkinek további szép estét!:)

E M

Teljes cikk

Zombi apokalipszis könyv tag

Sziasztok!

Ebben a bejegyzésben egy book tag-et fogok elkészíteni.:)

A menetrend a következő:

Ki kell választani öt könyvet, a nevüket felírni cetlikra. Ezeket kihúzva, majd kinyitva és egy nevet kiválasztva kell válaszolni a kérdésekre, ha jól értettem. (Remélem, igen, mert az.... na mindegy, szóval kínos lenne.:))

Az én öt jelöltem:

- A Koronahercegnő

- A Gyűrűk Ura

- Lélektársak 2. Phoenix

- Cinder

- Vaskirálynő

Lássuk is a kérdéseket: (Figyelem! Spoiler veszély! Nem nagyon, de csak óvatosan!)

1. Az első ember, aki meghal:
Kile a Koronahercegnő-ből - Hát, amúgy sem neki szurkolok...
 
2. Az a személy, akit elgáncsolsz, hogy elmenekülj a zombik elől:
Trufa a Gyűrűk Urából - Öööö... hát... én őt szeretem. De mindegy, gondolom, a túlélésért mindent...
 
3. Az első ember, aki zombivá változik:

Kai a Cinder-ből - NE! NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!

4. Az az ember, aki téged gáncsol el, hogy elmeneküljön a zombik elől:
Mab a Vaskirálynő-ből - Mondjuk, simán kinézem belőle. Sőt, egyenesen odevet eléjük.
 
5. A csapat idiótája:
Frodó a Gyűrűk Urából - max. ha előtte volt egy fejsérülése... amúgy nem igazán.
 
6. A csapat agya:
Gandalf a Gyűrűk Urából - Na, ez betalált. Megmenekültünk!!!!!
 
7. A csapat orvosa:
Mark a Koronahercegnőből - Aki nem tudná, ki az, azt hiszem, Eadlyn komornájának a férje/szerelme. Ha jól, tudom, vegyész... ebből még bármi lehet.
 
8. A fegyverszakértő:
Puck a Vaskirálynőből - Elvégre is jól harcol...
 
9. A harcos:
Aspen Leger a Koeonahercegnő-ből - Ja. Ő is lehetne. Az első három rész alatt kedvem támadt megfojtani, de itt már megszerettem,úgyhogy ja. Lehetne ő. Ez most gonosz lesz, de ha meg is hal harc közben.... oké, ezt a gondolatmenentet inkább nem folytatom.
 
10. A csapatkapitány:
Ariella a Vaskirálynő-ből - Túl sokat nem tudunk meg róla, de biztosan belevaló csaj volt. Legalábbis reménykedem.

 

Ez lett volna az én zompi-apokalipszises tag-em, remélem, tetszett!:) (A kihívottakat majd a moly.hu-n.)

 

 

Teljes cikk

Pusztítsuk el kreatívan az emberiséget - avagy kedvenc disztópiáim

*ujjropogtatás* Hát, ez hosszú lesz.

Ezerszer köszöntött már be zombiapokalipszis, az űrlényeknek saját repteret nyitottak, az újonnan összeállt amerikai társadalom pedig egyre furább dolgokat talál ki. Ez lenne, ha a negatív jövőképek akár csak a tíz, kevésbé durva százaléka megvalósulna. Amit most összegyűjtök, abban lesz mindenféle: egészen komoly társadalom - kritikával bíró, vagy csak simán izgalmas. Íme hát, a kedvnc disztópiáim, és hogy mit mondanak el rólunk.

- Lois Lowry: Az emlékek őre. Ez az a könyv, ami sokkol. Amitől ráébredsz dolgokra, amitől elgondolkozol dolgokon, és amitől egészen más színben látsz mindent. A történet alatt, valahol nem is olyan mélyen, meghúzódik egyfajta kimondhatatlan tanulság a társadalom korlátairól, amibe egyszerűen bele sem mersz gondolni.Ha eleged van már a modern, véres egyedekből, éa tényleg tanulni akarsz valamit, ezt ajánlom.

- Stephenie Meyer: A Burok: Ez inkább a romantikus kategóriába sorolható. Viszont... benne van minden más is. Ne izguljatok, ezek után jönnek a pörgős, akciódús alkotások, de ott még nem tartunk. Ez is inkább magával ragad, egy napra beszippant, és benned hagy valamit.

- Lauren Oliver: Delírium. Igen, ez is az a téma, hogy az amerikai társadalom egyre furább doldokat talál ki. MInt például, hogy a szerelem betegség. Amikor értékelést írtam erről a moly.hu-n, egyszerűen nem tudtam, hány csillagot adjak rá. Mert egyrészről gyönyörű, másrészről viszont... nem is tudom. Valahogy olyan összevissza, de nem annyira, hogy ez nagyon zavaró legyen. És ebből származik az egyik kedven könyves isézetes is: "Aki felugrik az égbe, nagyot zuhanhat. De meglehet, hogy repülni fog."

- Kiera Cass: A Párválasztó. Igen, a Párválasztó az én egyik nagy szerelmem. Magamtól nem nagyon nevezném disztópiának, inkább egy kastélyban játszódó romantikus történetnek. Ettől függetlenül muszáj volt beleírnom, mert nagyon-nagyon-nagyon-nagyon szeretem. Kinyitom bárhol, és ott egy rész, ami megmosolyogtat, elszomorít, vagy bezár magába, és abba sem tudom hagyni az olvasást.

- Dan Wells: Részben ember - erről nem írok sokat, úgyis olvashatjátok a véleményemet itt, a blogomon. 

- Marissa Meyer: Cinder- A borító, a világ, a történet, a szereplők - mintha minden direkt úgy lenne kitalálva, hogy szeressem. Sőt. Oda legyek érte. Egyszerűen leírhatatlan, milyen fantasztikus ez a könyv. Igen, mesefeldolgozás, amit én szeretek, de aki nem, annak sem vesz el semmit sem az élményből, sőt! Talán még hozzá is tesz egy keveset.

Ezek lettek volna a kedvenc disztópiáim, remélem, valamelyik elnyerte a tetszéseteket, ha esetleg bele akarjátok vetni magatokat a műfajba. Ha vizsont inkább valami sokkal izgalmasabbat olvasnátok, ajánlom a Menedék című könyvecskét, ami nekem  nagyon tetszett.:) Meg az Útvesztőt, azt sem lehet letenni.

E M

 

 

 

Teljes cikk

Top 5 fantáziavilág

Sziasztok! Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem még egy amúgy közepes minőségben megírt könyvet is meg tud menteni, ha a világ, amiben játszódik, kreatív és megfelelően részletes. Ebben a bejegyzésben összeszedtem nektek a kedvenceimet, azokat, amik a leginkább megfogtak. FIGYELEM: az urban fantasy itt nem számít, csak azokat veszem bele, amik teljességgel különállóak.

5. Résháború sorozat: Talán nem ismeritek, nekem az első fantasy sorozataim között volt. A világ, amit felépít, a két oldal olyan részletes, hogy csak tátod a szádat. De közben mégsem zavar össze, inkább izgalmas, követhető, néha kissé fárasztó tud lenni, de összességében jó. a Ts-sel kezdődő birodalom, aminek sosem tudom megjegyezni a nevét, az tetszett a legjobban.

4. Üvegtrón: az első rész elolvasása után nem gondolná az ember valami részletesnek,de higyjétek el, vannak még ebben bőven lehetőségek. Lehet, hogy agyonhasznált az alapkonfliktus, de egyszerűen jó a benne lévő dolgokról olvasni - ott valahogy minden pörgős, néha lassú, tele van képzelőerővel, de kellően realisztikus marad. Legalábbis szerintem. 

3.Vastündérek sorozat: habár amikor olvasom, valamiért lehangol ez az összeállítás, ettől függetlenül... nem is tudom. Ott valahogy a dolgok nem vidámak, nincs meg mindig a happy end, mégis olyan... érdekes az egész. Nem tűnik annak, de ha jobban belegondol az ember, van fantázia ebben is dögivel. És Puck... SPOILER valamiért általában a kevésbé szerencsés fiúnak drukkolok.:( SPOILER VÉGE

2. Északi fény: maga a könyv annyira nagyon-de-nagyon nem lett a kedvencem, de az a világ.... gyerekek, az a világ....  erre nem találok szavakat. Ha szereted a fantsy műfajt, tessék elolvasni, ha másért nem, a felépített világért. Azért megéri. Száz százalékosan.

 

1. Igen. MIndenki tudja, mire gondolok. Lehet kritizálni a történet lassúságát, vagy a nehezen emészthetőséget, de szembe kell néznünk az igazsággal. A gyűrűk ura. A konfliktus, a feszültség, a fajok, a családfák... kifogytam a mondanivalóból. Ha nem hallottál róla, nem is élsz.

És a plusz egy: egyszerűen nem bírom ki. Percy Jackson. Tudom, azt mondtam, nem számít az Urban fantasy, és emiatt szenvedtem is rendesen, de nem érdekel. Ez a könyvsorozst olyan zseniálisan fantsztikus, hogy nem lehet elmenni mellette. Az én szememben a Gyűrűk ura után ez a másik kötelező. Mert nem unalmas, de közben mégis... rendben van, befejeztem. Ez volt hát az én listám, ha valaki megírja az övét, megírja, ha nem, nem.:)

E M

Teljes cikk

Első bejegyzés

Az első hír nem más, mint a tény, hogy vannak hírek! És blog, és weboldal, és még sorolhatnám.Hamarosan érkezik a könyvkritika a Méregtanról, és van egy nagyon erős megérzésem, hogy imádni fogom.

Teljes cikk